Календар

Четем за Европа: Поетическо четене и артистичен пърформанс

Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“, 9 май, 17.30 ч.

Четем за Европа: Поетическо четене и артистичен пърформанс

◊ ПОКАНА

Франкофонският център за академични постижения и департамент „Чужди езици и култури“ в НБУ отправят покана за „Четем за Европа: Поетическо четене и артистичен пърформанс“ на 9 май от 17.30 ч. в книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ с адрес ул. „Георги С. Раковски“ 191Б. Събитието е посветено на Деня на Европа – 9 май и Деня на българската писменост, просвета и култура – 24 май.

Водещи на четенето са д-р Радосвета Кръстанова, ръководител на Франкофонския център за академичния постижения и Магдалена Божкова, преподавател в департамент „Чужди езици и култури“.

Студенти, преподаватели и любители на поезията ще представят и прочетат стихове на любими поети. Условие е всеки четящ да представи творба на език, който не му е роден. Поощрява се четенето на творби на класически европейски езици – латински, старогръцки, старобългарски. Между четенията са предвидени кратки музикални включвания. За най-добрите изяви са предвидени поощрителни награди, а за всички – по чаша вино и много повече от добро настроение.

Събитието има за цел да популяризира четенето и споделянето на прочетеното, Писмеността, Поезията, Литературата, и една от главните ценности на европейската култура – уважението към и защитата на езиковото и културното многообразие. То ще припомни и защо празнуваме 24 май и защо св. Кирил и св. Методий са обявени за Покровители на Европа. Както и какъв е приносът на Светите братя и техните ученици, в далечните IX-X в., за демократизирането на достъпа до азбука, писменост и литература на роден език – основно човешко право през XXI век.

Вход свободен!

Автор:
Център за книгата
Публикация:
01.05.2024 г. 13:39
Посетено:
224
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/39054-chetem-za-evropa-poetichesko-chetene-i-artistichen-parformans