Дарения

Фондация "Българска Памет" с поредно мащабно дарение за Мала Преспа, Албания - финансираха обзавеждането на новата община в Пустец

Фондация "Българска Памет" с поредно мащабно дарение за Мала Преспа, Албания - финансираха обзавеждането на новата община в Пустец

Д-р Милен Врабевски и Фондация "Българска Памет" направиха поредното си голямо дарение в албанския район Мала Преспа, където живеят и хора с български корени.

След молба от страна на кмета на Община Пустец Пали Колевски и заместник-кмета Яни Никола, Фондацията осигури цялото обзавеждане за кабинетите на обновената община, състоящо се от 44 бюра, 44 шкафа, 60 стола, конферентни маси, както и 25 компютъра.

На официална церемония пред сградата на общината, дарението бе предадено на кмета на Пустец от представители на Фондация "Българска Памет" и извънредния и пълномощен посланик на Република България в Република Албания Ивайло Киров, който оказа активна организационна подкрепа.

Ремонтът на новата сграда на общината, в която се помещава и местната пожарна, е към своя край. Съвсем скоро обзавеждането ще бъде монтирано и ще бъде направено официално откриване.

„Изключително благодарни сме на д-р Милен Врабевски, който откликна на нашата молба и веднага организира закупуването и изпращането на мебелите. За пореден път той помага на общината и се грижи за комфорта на гражданите“, сподели зам. кмета на Пустец Яни Никола.

Според българката от Пустец Софика Мале, Фондация "Българска Памет" е организацията, която в последните 5 години е допринесла най-много за развитието на района, показвайки на местните, че могат да разчитат на помощ и грижа от България.

Припомняме, че обзавеждането на общината е второто най-голямо дарение в региона от страна на Фондация "Българска Памет" след дарените  от нея през 2020 г. линейка, пожарна кола и високопроходим автомобил за социален патронаж.

През същата година, отново с финансиране на Фондацията, бе ремонтиран водопровода в с. Туминец, благодарение на което бе възстановено 24-часовото водоснабдяване в две от деветте села в област Преспа.

Благотворителните дейности на Фондация "Българска Памет" в Албания продължават с обзавеждането и оборудването на училищна библиотека, учителска стая и модерен компютърен кабинет в училището в Пустец. В момента в него се обучават деца от деветте села на общината.

Д-р Милен Врабевски и Фондация "Българска Памет" имат ключова заслуга за инициирането и организацията на целия процес по признаването българското малцинство в Албания през 2017 г. – нещо, което коренното българско население в страната очаква от 1934 г.

През 2023 г.,  отново по инициатива и финансиране на Фондация "Българска Памет", в Мала Преспа пристигнаха български кардиолози, които преглеждаха безплатно населението на 9-те села, част от района. Тогава екипът на проф. Иво Петров прегледа над 200 пациенти, а няколко месеца по-късно Фондация "Българска Памет" дари медицинска апаратура и консумативи на болницата в Пустец.

 

 

Автор:
Адриана Аврамова
Публикация:
30.04.2024 г. 15:17
Етикети:
АлбаниядарениеФондация "Българска Памет"
Пустец
обзавеждане
Мала Преспа
Посетено:
203
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/39051-fondatsiya-balgarska-pamet-s-poredno-mashtabno-darenie-za-mala-prespa-albaniya-finansiraha-obzavezhdaneto-na-novata-obshtina-v-pustets