След-и

Традиции и съвременност в Чипровци

За девети път в Чипровци се проведе Фестивал на чипровския килим

От 26 до 28 април в Чипровци се проведе Фестивал на килима, за да представи традицията в занаята и навлизането на съвременни мотиви в неговото създаване. В първия ден от откриването му отвори врати центърът за продажба на килими и сувенири, изработени в шарките на родопската традиция.

Чипровските килими са прочути в цял свят заради сръчно изтъканите геометрични фигури на хора, животни и птици в червено, черно, жълто, синьо, кафяво и зелено. Те са признати от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. Първоначално килимите били само червено-черни, но по-късно се втъкава и цветната палитра, обогатила вида им. Върху част от килимите сръчни моми преди столетия изтъкавали годината на създаването им. Гостите на фестивала се запознаха с точния начин на изработване на шедьоврите, с две напълно еднакви лица от двете страни. Освен това бе представена и изложбата под открито небе на традиционните вълнени и памучни килими.

Певецът Божидар Златков дебютира на Фестивала на чипровския килим. Това стана на 26 април, когато бе кулминацията на събитието. По покана на организаторите от община Чипровци, Божидар Златков все участие в големия фолклорен концерт на площад „Чипровско въстание“, заедно с талантливата млада изпълнителка Виктория Мирина и голямата и обичана певица Ана-Мария, съпровождана от виртуоза на кавала Злати Петров. Българският трибагреник развя водачът на хорото от танцова формация „Стрешер“ към Народно читалище „Просвета 1922“ – с. Горно Озирово, които подкрепяха изпълнителите със своята хореография и допринесоха за пъстротата на площада.

Жителите и гостите на града се насладиха на любими песни от различни краища на родината ни, като и за миг не седнаха. Хорà се извиха от самото начало на концерта, и продължиха до края му. Виктория Мирина откри събитието и поздрави публиката с любими, вечни български песни, като изпя и една от новите си, авторски песни – за капитан Петко войвода.

Божидар Златков представи три от своите китки от народни песни, като една от тях – „Стани, моме“ и „Твойте очи, Лено, мори“ – за първи път. Предстои заснемане на видеоклип към нея.

Гвоздеят в програмата бе любимата на поколения българи народна певица Ана-Мария, която заедно с майстора на кавала Злати Петров изпълни разнообразен репертоар от обичани народни, както и свои авторски песни.

Концертът се превърна в истински празник на българското за местните и техните гости, където традиции и фолклор сляха магията си с красивите планински възвишения, обгръщащи Чипровци. С перфектната си организация и разнообразна програма, тазгодишният Фестивал на чипровския килим безспорно бе събитие, за което дълго ще се говори в Чипровци и не само.

 

 

Автор:
проф. д.н. Венелин Терзиев
Публикация:
02.05.2024 г. 19:38
Етикети:
концертБожидар ЗлатковтрадицииЧипровци
съвременност
Фестивал на чипровския килим
Посетено:
286
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/39067-traditsii-i-savremennost-v-chiprovtsi