Издания / премиери

Литературен клуб „Отвъд кориците“ представя юбилейно издание

Клубът подновява дейност след пауза от 2 години

Литературен клуб „Отвъд кориците“ представя юбилейно издание

Литературен клуб „Отвъд кориците“ обяви излизането на юбилейния брой “X”, посветен на десетата годишнина от създаването на организацията. Броят събира на едно място най-доброто от публикациите в едноименния сайт през годините, съчетавайки текстовете с видеосекция, която отразява минали събития на „Отвъд кориците“. Освен това броят дава началото на възобновената платформа, която се завръща с нови публикации след двугодишна пауза.

„Десет години за едни млади хора в средата на 20-те са почти половин живот. Сякаш беше вчера, когато търсихме своята среда отвъд училището, навлизахме и се запознавахме с литературния живот, учехме се от по-опитните и един от друг. Като съосновател на „Отвъд кориците“ за мен най-големият успех е да сме помогнали за изграждането на стойностни хора, които отстояват талантите си и са част от промяната към едно по-добро общество. Няма значение, че не всички от авторите в клуба продължиха да се занимават с писане. Важното е човек да осъзнае за какво е на тази земя и да го следва“, коментира Денис Олегов, който е отговорен редактор на броя.

На страниците на броя читателите могат да открият както произведения на доказани имена като Георги Константинов, Ивайло Терзийски, Иван Русланов, Елена Павлова, Татяна Йотова, така и секция с „откритията“ на клуба, дебютирали още като ученици. Разделът с преводна литература предлага автори като Луи Арагон, Алда Мерини и Фернандо Песоа. В „За книгите“ са коментирани заглавия от Нидал Алгафари, Радослав Гизгинджиев, Николай Милчев, Павлина Соколова, Дияна Боева, Димитър Петров – Регин.

„Отвъд кориците“ е основан през 2014 г. от група ученици, чиято цел е да намерят подходяща среда за изразяване и споделяне на това, което четат и пишат. Дейността на клуба прераства в поддържане на електронна платформа, организация на литературни четения и премиери, срещи с автори. През 2021 г. клубът организира фестивала Eunoia, чиято цел е да обедини независими поети и писатели.

Юбилейният брой е достъпен за свободно четене в сайта на „Отвъд кориците“ . Той ще бъде отбелязан със събитие на 27 май от 19 ч. в Rockbar 158.

Автор:
Организаторите
Публикация:
01.05.2024 г. 12:08
Посетено:
140
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/39056-literaturen-klub-otvad-koritsite-predstavya-yubileyno-izdanie